Seurat, uitvinder van het neo-impressionisme

Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is bekend geworden als de uitvinder van het neo-impressionisme, met zijn uit minutieus gestippelde - gepointilleerde - schilderijen en tekeningen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën.

In de jaren tachtig van de negentiende eeuw verrast Georges Seurat de kunstwereld met zijn uit ontelbare gestippelde – gepointilleerde – verftoetsen samengestelde schilderijen. Tijdens zijn korte loopbaan, hij sterft al op de leeftijd van 31 jaar, schildert hij zo’n 50 werken in deze nieuwe stijl. Seurat ontwikkelt zijn revolutionaire pontillistische schildertechniek op grond van de nieuwste wetenschappelijke theorieën op het gebied van kleur en licht. Zijn schilderijen zijn opgebouwd uit een combinatie van minutieuze stippen en streepjes in complementaire kleurcontrasten. De ongemengde kleurtoetsen versmelten in het oog van de beschouwer met elkaar en creëren een van licht zinderend, vibrerend effect. 

Parijs eind 19de eeuw 
De Franse hoofdstad, die zich in de loop van de negentiende eeuw ontwikkelt tot een moderne metropool met brede boulevards, grote parken, commerciële uitgaansgelegenheden en een ring van voorsteden, voorziet Seurat van talloze onderwerpen voor zijn tekeningen en figuurstukken. Hij schildert de Eiffeltoren, het symbool van de vooruitgang, nog voor zijn voltooiing. De thematiek van Le Chahut en Le Cirque vindt hij in de dansgelegenheden en circussen, die in zijn tijd veelvuldig worden bezocht door kunstenaars en schrijvers.

Zomers aan de kust
Vanaf 1885 brengt Seurat de zomers door in plaatsjes aan de Noord-Franse kust, van Grancamp tot Gravelines. Hier ontstaan verstilde zeegezichten, de tegenhangers van de taferelen uit het bruisende stadsleven. 

"laten we ons nogmaals bezatten aan het licht, dat biedt tenminste troost"
                                                                                                                        Georges Seurat

Home English

Met dank aan

Colofon

Ontwerp en realisatie: Zicht online

Volg ons op

Meer informatie